Vragen van klanten en bezoekers

Veelgestelde vragen

Klik op de vragen hieronder om het antwoord te bekijken.

 1. Wat is steigerhout voor hout?

  Antwoord:

  Steigerhout is meestal Europees snel groeiend naaldhout en kan soms uit diverse soorten bestaan. Er zit dan wat grenen en soms zelfs lariks doorheen maar het grootste gedeelte is vurenhout. Het vrij zachte hout is taai en veerkrachtig en gemakkelijk te bewerken. Het hout draagt de naam steigerhout omdat het gebruikt wordt als loopplanken op bouwsteigers of havensteigers. Tegenwoordig wordt het hout veel gebruikt in de meubelindustrie om meubilair van te maken.

  Verberg het antwoord >

 2. Hoe zit het met splinters?

  Antwoord:

  Er is nog geen hout uitgevonden dat niet op de een of andere manier een splinter kan geven, zo ook steigerhout. Zorgvuldig schuren beperkt het tot een minimum en het betrekkelijke voordeel van snelgroeiend vuren is dat als het splintert, het lange en zachte splinters zijn.

  Verberg het antwoord >

 3. Moet steigerhout behandeld worden als het buiten blijft staan?

  Antwoord:

  Gebruikt steigerhout heeft al lange tijd buiten op bouwsteigers gelegen zonder noemenswaardige achteruitgang. Het is als het ware al geïmpregneerd en u zult merken dat het net als teakhout met de jaren meer vergrijsd. Het is niet onverstandig om tuinsets die buiten blijven staan in het najaar op een tegel te zetten i.v.m. optrekkend vocht. Dit komt de levensduur van de meubels zeker ten goede.

  Verberg het antwoord >

 4. Hoe verwijder ik eventuele groene aanslag van de buitenmeubels?

  Antwoord:

  In het voorjaar kunt u zo nodig het hout schrobben met een harde borstel en er eventueel wat anti-algenmiddel over gieten om de in de winter ontstane groene aanslag te verwijderen. Soda in het water oplossen helpt overigens ook heel goed en haalt bovendien de vetvlekken er uit.

  Verberg het antwoord >

 5. Is steigerhout wel geschikt voor binnen?

  Antwoord:

  Mits door en door droog kan het voor allerlei binnentoepassingen worden benut. Te denken valt aan kasten, bedden, bureautjes, badkamermeubels, tafels etc.

  Verberg het antwoord >

 6. Help, mijn tafel zet uit/ mijn tafel krimpt!

  Antwoord:

  Hout is een levend materiaal en is hygroscopisch, dat wil zeggen: het neemt vocht op waardoor het uitzet en geeft vocht af waarna het weer krimpt. In de winter zullen binnenmeubelen wanneer de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant is, enigszins krimpen. Dit trekt weer weg als de luchtvochtigheid weer toeneemt. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen 50 en 65%.

  Verberg het antwoord >

 7. Hoe behandel ik mijn binnentafel van steigerhout tegen vlekken?

  Antwoord:

  Voor gebruik kunt u de tafel het best eerst even met een sopje van groene zeep afnemen. Eventuele vetvlekken verwijdert u ook met groene zeep. Wanneer u uw tafel iets gladder wilt maken en beschermen kunt u de tafel in wrijven met een harde, blanke bijenwas. Hierbij geldt: een paar keer behandelen voor het beste resultaat. U kunt de tafel ook beitsen of in de olie zetten.

  Verberg het antwoord >

 8. Kan steigerhout geverfd worden?

  Antwoord:

  Vanzelfsprekend kan hout geverfd worden. Tegenwoordig zie je veel meubels in Whitewash. Maar ook beitsen, oliën of in de was zetten is een mogelijkheid. Wel gaat er bij al deze bewerkingen iets van de stoere uitstraling van het steigerhout verloren.

  Verberg het antwoord >

 9. Wat is eiken?

  Antwoord:

  Een harde houtsoort, afkomstig van de aloude eikenboom, de eik (loofboom). Het Europees eiken dat wij gebruiken kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur is licht geelbruin. Europees eiken is het traditionele eikenhout, waarvan o.a. de klassieke eiken meubelen en beelden gemaakt zijn. Niet alleen meubels, ook deuren, parket, kozijnen en trappen maar ook schepen (waaronder ook de replica de Batavia) en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt.

  Verberg het antwoord >

 10. Waarom eiken?

  Antwoord:

  Bijna 100% procent van het hout dat in de Europese unie wordt gebruikt komt uit Europese bossen. Het gekapte hout is voornamelijk afkomstig uit goed beheerde bossen. En na de kap is er weer plaats voor nieuwe jonge aanplant. Het is sterk en duurzaam; je kunt het heel strak en glad afwerken. Eiken is ook uitstekend geschikt voor vloeren; het is slijtvast.

  Verberg het antwoord >

 11. Moet ik mijn eiken meubel behandelen?

  Antwoord:

  Wij raden aan een tafel of badkamermeubel wel te behandelen. Desgewenst kunnen wij dat voor €50 voor u doen met een 2-componenten olie Natural (kleurloos). Daarnaast is er op aanvraag keuze uit meerder tinten olie. Om vlekken te voorkomen raden wij aan als het meubel nat of vies wordt het af te nemen zodat het niet de kans krijgt om in te trekken. Dit om kringen en vlekken te voorkomen. Daarnaast is een onderhoudszeep voor eiken die reinigt en tevens het hout voedt maar een dergelijk product mag pas na een paar weken worden gebruikt omdat de olie eerst goed moet intrekken en uitharden.

  Verberg het antwoord >

 12. ’Werkt’ een meubel van eikenhout ook nog?

  Antwoord:

  Hout is gevoelig voor wisseling in temperatuur en luchtvochtigheid en is daardoor altijd in beweging. Men spreekt van: ‘het werken van het hout’. Daarom wordt het hout gedroogd in en dit zorgt ervoor dat het hout nog maar minimaal kan werken. Wanneer de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant is, kan het hout enigszins krimpen. Dit trekt meestal weer weg als de luchtvochtigheid weer toeneemt. Ook door een warmtebron kan het hout uitdrogen, denk aan een kachel of de zon die op het meubel valt.

  Verberg het antwoord >

 13. Waar vind ik jullie?

  Antwoord:

  De Steigeraar is gevestigd aan de Singel 60, 9001XP in Grou.

  Verberg het antwoord >

 14. Wat zijn de openingstijden?

  Antwoord:

  Van maandag tot en met donderdag zijn we tussen 8.15 - 12.00u en 12.30 - 16.00u geopend. Vrijdagochtend alleen op afspraak. Zaterdags ben je tussen 10.00 tot 11.30 uur van harte welkom.

  Verberg het antwoord >

 15. Zijn de meubels direct leverbaar?

  Antwoord:

  Al onze meubels worden op maat en naar wens voor de klant gemaakt. We hanteren voor steigerhout en eiken een levertijd tussen 1 - 4 weken. Kleine meubels, tuinmeubels en badkamermeubels bijvoorbeeld kunnen we in overleg doorgaans vrij snel klaar hebben. Meubels van sloophout, daar zit een wat langere levertijd op.

  Verberg het antwoord >

 16. Bezorgen jullie ook?

  Antwoord:

  U kunt de meubels desgewenst afhalen maar wij kunnen ze ook tegen een vergoeding bij u thuis bezorgen. De afleveringskosten liggen tussen de €25 en €75. Buiten Nederland is op aanvraag. Kleine meubels kunnen we ook via de TNT versturen. Leveranties vinden doorgaans plaats op een zaterdag dit i.v.m. een zo gering mogelijk productie verlies gedurende de rest van de week.

  Verberg het antwoord >

 17. Hoe verloopt de betaling?

  Antwoord:

  Je kunt via de bank betalen, voorafgaand aan de levering, of contant bij aflevering.

  Verberg het antwoord >

De Steigeraar
Singel 60
9001 XP
Grou, Friesland
tel. 06-42764252
tel. 058-2518515

Aanbieding

Statafel en krukken Statafel en krukken
Nu voor: € 400,-